07/02/2013

Kako je nastao bicikl

http://www.uh.edu/engines/bicycle.gif
Gotovo da nema mesta na našoj planeti gde se ne vozi bicikl. On služi za rekreaciju, takmičenje ali i kao prevozno sredstvo do škole, posla…Neki istorijski podaci ukazuju na činjenicu da su drevni Egipćani posedovali napravu na dva točka koja je ličila na današnji bicikl. Ipak, tvorcem prvog bicikla smatra se Nemac baron fon Dres koji je osmislio ”mašinu” koja se sastojala od dva točka spojena drvenom šipkom, i nazvao je dresina.

Škotlađanin Makmilan je oko 1840. godine iskoristivši dresinu, na zadnji točak namestio ”koleno” koje je spojio polugom sa pedalama. Naziv bicikl prvi put je upotrebljen 1865.godine kada je Francuz Lalman pričvrstio ”koleno” i pedale na prednji točak vozila koje je podsećalo na dresinu. Ovakav bicikl je nazvan  ”truckalo”  jer je imao drveni okvir i gvozdene točkove.

U godinama koje su usledile pojavio se bicikl drugačijeg izgleda – sa prednjim točkom koji je bio znatno veći od zadnjeg i koji je zahtevao pravu veštinu da bi se vozio. Oko 1885.godine ovaj dvotočkaš konačno dobija izgled kakav i danas ima. Bicikl je od tada po izgledu ostao skoro isti, ali se u međuvremenu mnogo radilo na njegovoj brzini i lakšem upravljanju. Osim bicikla koje danas koristimo, postoje i naprave sa više točkova postavljenih u nizu koje mogu odjednom da voze nekoliko vozača. Tako je u Belgiji proizveden najduži bicikl na svetu koji je imao sedišta i pedale za 35 osoba. Iako je delovao simpatično, bilo je gotovo nemoguće voziti ga jer vozači nisu mogli da usklade ravnotežu.